«Πειραιάς, η πόλη μας: πολύχρωμος, πολύβουος, πολυπολιτισμικός…πέρασμα ή προορισμός;» συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

Την Τετάρτη 17/4/2024, στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας  που διοργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών στο θεματικό άξονα:  «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου», παρουσιάσαμε την εργασία μας με τίτλο «Πειραιάς, η πόλη μας: πολύχρωμος, πολύβουος, πολυπολιτισμικός…πέρασμα ή προορισμός;».

Η εργασία μας, αποτελεί το προϊόν του δικτύου συνεργασίας δύο ιστορικών σχολείων της πόλης του Πειραιά, του σχολείου μας, του Ζάννειου Πρότυπου Γενικού Λυκείου, όμορο του ομώνυμου Ορφανοτροφείου Αρρένων (1875) και του Γενικού Λυκείου  Καλλίπολης, όμορο και σχολείο υποδοχής των κοριτσιών του «Χατζηκυριακείου» Ορφανοτροφείου (1899).

Οι μαθητές/τριες μας, εργαζόμενοι ομαδοσυνεργατικά σε μεικτές, διασχολικές ομάδες, έκαναν έρευνα σε πρωτογενείς πηγές, πήραν συνεντεύξεις,  αντιπαρέβαλαν το προσφυγικό στο αστικό τοπίο, επεσήμαναν την οικονομική  δραστηριότητα μέσα από τα Καρβουνιάρικα και τα Λεμονάδικα, ενώ ο Λέοντας του Λιμανιού «συνομίλησε» με το παλιό Ρολόι και το Δημοτικό Θέατρο. Τέλος, καταλήξαμε όλοι μαζί στην Τρούμπα και αναλογιστήκαμε όχι μόνο τι ήταν και πώς δημιουργήθηκε αλλά και για ποιους και πόσους ο Πειραιάς αποτέλεσε, διαχρονικά, πέρασμα ή προορισμό.

Η συμμετοχή μας ενίσχυσε τους μεταξύ μας δεσμούς, την εξωστρέφεια των σχολείων μας, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τις δεξιότητες και τα ταλέντα  των μαθητών/τριων μας,  καλλιεργώντας τον γνωστικό, κριτικό και κοινωνικό εγγραμματισμό τους.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Βεντούρη Ελένη (ΠΕ 02), Πατέρου Κωνσταντίνα (ΠΕ02), Μιχαλακοπούλου Λουΐζα (ΠΕ11), Κουτσούκου Σοφία (ΠΕ04.02) (Ζάννειο ΠΓΕΛ)

Οικονόμου Στέφανος (ΠΕ04), Λέκκα Κυριακή (ΠΕ05) (ΓΕΛ Καλλίπολης)

Πειραιας 2

(Συνολικές επισκέψεις: 70 , επισκέψεις σήμερα: 1 )