Ο Σεισμογράφος μας (Σήμερα)

(Οι χρόνοι είναι σε UTC)

Τον Μάρτιο του 2022 εγκαταστάθηκε στο Εργαστήριο STEM του ομίλου Διαστημικής και Ρομποτικής SPACE, σεισμογράφος βραχείας περιόδου τριών συνιστωσών τύπου RaspberryShake RS3D (ο οποίος αγοράστηκε χάρη σε χορηγίες προς τον όμιλό μας), με την πολύτιμη βοήθεια του Δρ. Νικολάου Μελή, ο οποίος είναι Δρ Σεισμολόγος – Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εγκατάσταση έγινε σε συνεργασία με την ομάδα του Δρ Μελή στο πλαίσιο του προγράμματος EU-HORIZON Turnkey και εκτός από τον σεισμογράφο αισθητήρων βραχείας περιόδου συμπεριλαμβάνει και τον επιταχυνσιογράφο P-Alert τύπου MEMS τριών συνιστωσών. Έτσι συστήθηκε πλήρης σεισμομετρικός σταθμός στο εργαστήριο, που έχει την δυνατότητα καταγραφής μακρινών αλλά και κοντινών σεισμών και την εκτίμηση της ενόργανης έντασης στο κοντινό πεδίο.

Αυτό δίνει στον όμιλο τη δυνατότητα άμεσης λήψης real time σεισμικών σημάτων και από τα δύο όργανα και αποτελεί σταθμό με κωδικό ZANN στο παγκόσμιο σεισμολογικό δίκτυο.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε αξιόπιστες καταγραφές που βοηθούν την έρευνα και την δράση του ομίλου, καθώς και πολύ άμεσες μετρήσεις. Την καταγραφή του σεισμογράφου μας (ZANN) μπορείτε να τη δείτε (με καθυστέρηση λίγων λεπτών) στην παραπάνω εικόνα, αλλά είναι εύκολα προσβάσιμη και στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου (https://accelnet.gein.noa.gr/TURNkey//station-diagrams.html?id=ZANN) και ο όμιλος παρακινεί τους λάτρεις της επιστήμης και όχι μόνο να επισκεφθούν την σελίδα.

Υπεύθυνοι αυτού του project είναι η κ. Εύα Τεγκερη (Πληροφορικός) και ο κ. Σωτήριος Τσαντίλας (Μαθηματικός-Αστροφυσικός).