Μια βόλτα στο διάστημα (Αλλαγή ώρας)

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 στις 14.45, το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο σας προσκαλεί για μια βόλτα στο διάστημα στο μεγάλο Αμφιθέατρο Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς.

Οι μαθητές του ομίλου αριστείας SIMA Club του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου διαγωνίζονται στους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού “Zero Robotics”, όπου προγραμματίζουν πραγματικούς δορυφόρους που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι μαθητές παρακολουθούν τους τελικούς μέσω ζωντανής σύνδεσης βίντεο μιας και ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο Διαστημικό Σταθμό υπό την εποπτεία των αστροναυτών.

Στο διαγωνισμό συμμετέχει η ομάδα Zanneio Stardust και οι φιναλίστ από την Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία και Αυστραλία.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, Massachusetts, στο European Space Research and Technology Centre, Netherlands, και στο Abercrombie Building, University of Sydney, Australia.

 

Περισσότερα..

Το Zero Robotics είναι ένας διεθνής διαγωνισμός στον οποίο μαθητές Λυκείου προγραμματίζουν μικρούς ρομποτικούς δορυφόρους να αιωρούνται και να εκτελούν συγκεκριμένες αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Τα ρομπότ που ονομάζονται SPHERES, ήταν εξαρχής επινοημένα και κατασκευασμένα από το Εργαστήριο Διαστημικών Συστημάτων του MIT. Αυτά τα ρομπότ  – με το σχήμα και το μέγεθος περίπου μιας μπάλας μπάσκετ – λειτουργούν με συμπιεσμένο αέριο και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να περιστρέφονται, να στριφογυρίζουν, να περιφέρονται και να πλοηγούνται στον αέρα. Οι ερευνητές της NASA και της ESA χρησιμοποιούν τις  SPHERES για να δοκιμάσουν ελιγμούς “rendezvous” και “docking” για διαστημόπλοια. Πετούν μέσα στην καμπίνα του σταθμού αυτόνομα, αλλά υπό την επιτήρηση ενός αστροναύτη. Η κάθε σφαίρα περιέχει εξοπλισμό ενέργειας, ώθησης, προγραμματισμού και πλοήγησης.

Το «σενάριο» του φετινού διαγωνισμού που ονομάζεται SPACE SPHERES επικεντρώνεται στην ιδέα της τοποθέτησης ενός Global Positioning System (GPS) γύρω από τον Άρη που θα επιτρέπει την ασφαλή πλοήγηση στον κόκκινο πλανήτη. Οι μαθητές καλούνται να φτιάξουν δορυφόρους τηλεπισκόπισης που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Τα κομμάτια των δορυφόρων έχουν ήδη εκτοξευτεί σε τροχιά και οι ομάδες πρέπει να τα συγκεντρώσουν σε “assembly zones” ώστε να κερδίσουν βαθμούς. Όμως, οι συντεταγμένες των “assembly zones” είναι αρχικά άγνωστες στις ομάδες, μέχρις ότου τοποθετήσουν 3 συσκευές Satellite Positioning System (SPS). Κατά τη διάρκεια της αποστολής οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τις αντίπαλες ομάδες που μπορεί να επιχειρήσουν να κλέψουν τα κομμάτια του δορυφόρου που έχουν ήδη συγκεντρώσει.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το MIT και είναι χορηγία της NASA, του Center for the Advancement of Science in Space (CASIS) και της ESA.

Υπεύθυνοι καθηγητές του ομίλου είναι ο Δρ. Παντελής Μπουμπούλης και ο Δρ. Σωτήρης Τσαντίλας. Ο όμιλος αποτελείται από τους μαθητές:

ΒΑΤΙΣΤΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ, ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΛΠΑΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΛΟΥΤΣΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ, ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΛΟΥΜΙΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΤΣΑΦΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΨΑΡΡΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΕΞΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΦΡΟΥΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΜΠΟΥΡΤΖΙΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΚΑΣΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΑΚΗ ΛΟΥΚΙΑ.

 

Πρόγραμμα:

14.45    Παρουσιάσεις μαθητών και σύνδεση με το MIT:

  • Τι αφορά ο διαγωνισμός
  • Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει
  • Ποια είναι η φετινή στρατηγική της ομάδας
  • Τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

15.55     Σύνδεση με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  • Παρουσίαση από το ΜΙΤ του φετινού διαγωνισμού και των φιναλίστ.
  • Συνομιλία με τους αστροναύτες
  • Αγώνες

Λόγω της ιδιαιτερότητας της μετάδοσης (επικοινωνία με τους αστροναύτες που βρίσκονται στο διάστημα) οι ώρες μπορεί να μεταβληθούν και γενικά το πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο.

Το δελτίο τύπου του M.I.T.

ZR-ISS-Finals-Announcement-Press-Release-2016

 

 

(Συνολικές επισκέψεις: 338 , επισκέψεις σήμερα: 1 )