Όμιλοι Αριστείας 2016-17

Από το ΕΠ.Ε.Σ. του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου, κατά την συνεδρίασή του της 30ης Ιουνίου 2016, εγκρίθηκαν οι παρακάτω Όμιλοι Αριστείας, οι οποίοι και πρόκειται να λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2016-17:


Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ – ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

1. “Λατινική γλώσσα και πολιτισμός”. Υπεύθυνοι: Γ. Κουγιουμτζής (ΠΕ02)-Χ. Μηνάογλου (ΠΕ02).


2.” From London to Proficient Language Awareness: An exciting EL2 journey”. Όμιλος Δημιουργικής Ανάγνωσης και Αγγλικής Γλώσσας. Υπεύθυνη: Β. Λεβέντη (ΠΕ06).

Αφίσα Ομίλου 2016-17

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ:

Παράλληλα με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση του επιπέδου γλωσσομάθειας, βασικός στόχος του «Ομίλου Δημιουργικής Ανάγνωσης και  Αγγλικής Γλώσσας» είναι μέσα από ποικίλα κείμενα και έργα τέχνης (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, αρθρογραφία, εικαστικά, κινηματογράφο) να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε αναπαραστάσεις του μητροπολιτικού Λονδίνου από τα τέλη του 18ου ως τις αρχές του 21ου  αιώνα.

Μέσα από τη σύγκλιση αντιπροσωπευτικών έργων με τη γεωγραφία και την ιστορία του Λονδίνου θα εξετάσουμε τη διαρκή μεταμόρφωση της πόλης και το ρόλο της στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της κάθε εποχής με τρόπο ελκυστικό και παιγνιώδη.

Θα ασχοληθούμε με τους Charles Dickens, William Blake, Arthur Conan Doyle, Arnold Wesker , Jonathan Coe, Stephen Frears διασχίζοντας το Βικτωριανό Λονδίνο (Victorian London) του Oliver Twist, αναλύοντας υποθέσεις μυστηρίου που αναλαμβάνει ο χαρισματικός ντετέκτιβ Sherlock Holmes αλλά και το ανεξιχνίαστο μέχρι τις μέρες μας μυστήριο γύρω από τον serial killer Jack the Ripper (Solved & Unsolved Mysteries), μελετώντας τις σύγχρονες ανησυχίες (Contemporary Concerns)  που προκαλούν η μετανάστευση, ο καταναλωτισμός, η ξενοφοβία, ο κοσμοπολιτισμός.

Η γνωριμία in vivo με «ειδικούς» του Λονδίνου και των εποχών που εξετάζουμε, η παρακολούθηση θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων, το παιχνίδι ρόλων, το κλίμα διαλόγου και συνεργασίας φιλοδοξώ να προκαλέσουν τους μαθητές ώστε – μέσα από το δικό τους στυλ έκφρασης- να αντιδράσουν δημιουργικά στα έργα ενασχόλησης, να απεικονίσουν το Λονδίνο, να λύσουν μυστήρια αλλά και να δραματοποιήσουν στην αγγλική γλώσσα.

Το βίντεο του ομίλου:


3. “Εφηβεία: Μαθαίνοντας τον εαυτό μου, κατανοώ τους άλλους”. ‘Ομιλος Ψυχολογίας. Υπεύθυνη: Π. Καλογερά (ΠΕ02).

omilos_psy

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ:

Βασικός στόχος του Ομίλου Ψυχολογίας “Εφηβεία, μαθαίνοντας τον εαυτό μου κατανοώ τους άλλους” είναι αρχικά να εισάγει τους μαθητές στην επιστήμη της Ψυχολογίας διερευνώντας την ιστορία, το αντικείμενο, τις μεθόδους, τους σκοπούς και τους κλάδους αυτής της επίκαιρης και χρήσιμης επιστήμης που προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων σπουδαστών. Θα ασχοληθούμε επισταμένως με την Εξελικτική Ψυχολογία επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στις ιδιαιτερότητες της εφηβείας ως κρίσιμο μεταβατικό  εξελικτικό στάδιο προς την ωρίμανση. Μέσα από την ενδελεχή διερεύνηση των αναγκών και των χαρακτηριστικών της εφηβικής ηλικίας θα επιδιώξουμε να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας προτείνοντας παράλληλα τρόπους αντιμετώπισης για τα ποικίλλα προβλήματα που απασχολούν έντονα τους εφήβους και τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, θα εξετάσουμε τις στερεότυπες αντιλήψεις/προκαταλήψεις που καθορίζουν τις στάσεις τους και επηρεάζουν τις σχέσεις τους με τους σημαντικούς άλλους αλλά και τη λήψη καθοριστικών γι’αυτούς αποφάσεων. Τέλος, θα ασχοληθούμε με βασικές έννοιες και θεωρίες της Γνωστικής, της Κοινωνικής και της Κλινικής Ψυχολογίας.


Β. ΘΕΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

1.”Τα Μαθηματικά στην Πραγματικότητα”. Υπεύθυνη: Σ. Παππά (ΠΕ03).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ: omilos_math_16_17.pdf

afisa_math


2. “S.I.M.A. club (Science, Informatics, Mathematics & Astronomy)”. Υπεύθυνοι: Π. Μπουμπούλης (ΠΕ03), Σ. Τσαντίλας (ΠΕ03).

Το site του Ομίλου:   http://sima-club.weebly.com/

zanneio_stardust_cern2

zero_robotics_2_place Zanneio_2nd-place


3. “Lab-e-Ρη Φυσική (Lab-e-Ρη Physics Student Group)”. Υπεύθυνος: Π.Χαρατζόπουλος (ΠΕ04.01). Με τη συμμετοχή και του Σχολ. Συμβούλου ΠΕ04 Γεωργίου Παυλικάκη, συμβούλου παιδαγωγικής ευθύνης στο ΕΠ.Ε.Σ.

14408747_10210742884194018_1827712757_n

Κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο Lab-e-Ρη ΦΥΣΙΚΗ θα λειτουργήσει και φέτος, για 3η συνεχή χρονιά στο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά, ο Όμιλος Φυσικής.

Μπορείτε να διαβάσετε την περιγραφή του ομίλου εδώ:

Lab_e_Pη ΦΥΣΙΚΗ

 


Γ. ΟΜΙΛΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ:

1. Ομιλος Θεάτρου. Υπεύθυνες: Ν. Μαματσή (ΠΕ04.01), Π. Μπενάκη (ΠΕ02)

Το blog του Ομίλου:  http://theatrozanneio.blogspot.gr

omilos_theatrou

ΒΙΝΤΕΟ ΟΜΙΛΟΥ:

Η πρόταση από τις υπεύθυνες του ομίλου:

Καταρχήν θα μάθουμε για το θέατρο. Θα δούμε σημαντικά έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, θα συζητήσουμε για αυτά και θα επιχειρήσουμε  να παρουσιάσουμε τεκμηριωμένη κριτική. Θα επισκεφτούμε διαφορετικές θεατρικές σκηνές και θα γνωρίσουμε πώς καθορίζουν τη θεατρική πράξη. Θα συναντήσουμε καταξιωμένους εκπροσώπους του χώρου που θα μας μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους.
   Ταυτόχρονα όμως θα ζήσουμε το θέατρο. Μέσα από ασκήσεις σωματικής έκφρασης, αυτοσχεδιασμούς και θεατρικά παιχνίδια θα εκφραστούμε, θα επικοινωνήσουμε και θα λειτουργήσουμε ως ομάδα. Έτσι με απώτερο στόχο το στήσιμο μιας παράστασης,  θα δουλέψουμε συλλογικά και θα βιώσουμε τη μαγική τέχνη του θεάτρου.


2. “Από τη φυσική κατάσταση στο παιχνίδι 5vs5 στην καλαθοσφαίριση “. Υπεύθυνος: Π. Μελετάκος (ΠΕ11).

melet_1 melet_2

(Συνολικές επισκέψεις: 992 , επισκέψεις σήμερα: 1 )