Περιμένοντας τον Γκοντό

Την Κυριακή 8/5, η θεατρική ομάδα του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου παρουσίασε το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Θάνου Τοκάκη.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» αποτελεί  μια ενδιαφέρουσα αφορμή για παιχνίδι. Το φαινομενικά δυσνόητο έργο προσφέρει εν τέλει ένα ευρύ πεδίο αναζήτησης: Μη πλοκή, αδράνεια χαρακτήρων, σε μια εποχή που τα γεγονότα μας ξεπερνούν, που τα ερεθίσματα των εφήβων είναι ταυτόσημα με φρενήρης ρυθμούς.

Η παράσταση εντάχθηκε στην θεατρική-εκπαιδευτική δράση «Τρίτο κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς» την οποία υλοποίησε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που έχει  στόχο τη μύηση των μαθητών και των μαθητριών στη θεατρική πράξη, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Λίγα λόγια για το έργο:

“Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν είναι δύο περιπλανώμενοι άνθρωποι που η ζωή τους δεν έχει κανένα νόημα. Συνεχίζουν να ζουν, γιατί ελπίζουν ότι η έλευση του Γκοντό είναι αυτό που θα δώσει ουσία στην ύπαρξη τους. Έτσι, η κάθε μέρα περιστρέφεται γύρω από την αναβαλλόμενη άφιξη του Γκοντό, γύρω από την οποία αποκλειστικά κουβεντιάζουν, γιατί αυτή θα φέρει τη λύτρωση από την αναμονή. Η εξάρτηση τους από το πρόσωπο του  δείχνει ότι δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν, να αγωνιστούν, να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα την ελευθερία τους. Τα πάντα για αυτούς είναι μάταια, αλλά και ακίνητα. Και αφού δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν την απουσία νοήματος ζωής , παγιδεύονται στη στασιμότητα και τελικά την ανυπαρξία.
Ο Γκοντό  – το όνομα του οποίου μας παραπέμπει στην αγγλική λέξη God- είναι μια υπέρκοσμη φιγούρα, έξω από τα ανθρώπινα, που οι δύο ήρωες περιμένουν για να τους σώσει, αλλά  αυτός δεν έρχεται ποτέ. Συμβολίζει τον από «μηχανής Θεό» που μοιρολατρικά κάποιος περιμένει στη ζωή του για να λυτρωθεί , χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει κάτι για αυτό. Ο Γκοντό είναι η προσμονή και η ελπίδα κάθε ανθρώπου που αδρανεί , ζει μέσα στην απόλυτη απραξία μια ζωή που δεν διαφέρει σε πολλά από τον πνευματικό θάνατο.”

Ηλέκτρα Ρέτζικα, Α4

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Βλαδίμηρος και Εστραγκόν:

Μαργαρίτης Βίκτωρας και Παμπούκος Ευγένιος (Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνείδιου Σχολής)

Ασβεστόπουλος Γιώργος (2ο ΓΕΛ Πειραιά) και Γεωργούση Σοφία (9ο ΓΕΛ Πειραιά)

Ψάρρα Μαριάνθη (9ο ΓΕΛ Πειραιά) και Φραγκουλη Μάγδα (9ο ΓΕΛ Πειραιά)

Λαζαρίδη Αφροδίτη (9ο ΓΕΛ Πειραιά) και Μπουμπούλη Χρυσάνθη (9ο ΓΕΛ Πειραιά)

Κοτζιά Νεκταρία και Λαγουρός Νίκος

Ραφαλέτου Ασπασία και  Ρέτζικα Ηλέκτρα

Γεώργιζα Σοφία και Κελέση Ελένη

Καράτζαλη Μαριάνα και Σκαλτσά Δάφνη

Πόντζο

Βλάχου-Γκόμεθ Στέλλα και Γαρμπή Νεφέλη

Τσοπάνογλου Κατερίνα και Τζώρτζη Έφη

Λάκυ

Αντωνιάδης Παναγιώτης και Κωνσταντόπουλος Σπύρος

Αγόρι

Κυρμπάτσος Ανδρέας

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κυρμπάτσος Ανδρέας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΣΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μαργαρίτης Βίκτωρας

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Μαργαρίτης Βίκτωρας, Κωνσταντόπουλος Σπύρος

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Μαματσή Νίκη

Μπενάκη Πολύνα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Θάνος Τοκάκης

 

(Συνολικές επισκέψεις: 245 , επισκέψεις σήμερα: 1 )