Ο μαθητής μας Χρήστος Λάκκος ταξίδεψε στην Αμερική στα πλαίσια της υποτροφίας “2024 BENJAMIN FRANKLIN Transatlantic Fellows Summer Institute”

Μεταξύ 80 και πλέον συνυποψηφίων μαθητών και μαθητριών από σχολεία της Δ.Δ.Ε Πειραιά, ο μαθητής μας της περσινής Β’ Λυκείου (τμήμα Β3) και μέλος του Ομίλου Δημιουργικής Ανάγνωσης και Αγγλικής Γλώσσας, Χρήστος Λάκκος, προκρίθηκε ως ο Έλληνας νικητής της υποτροφίας για το Πρόγραμμα Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute, το οποίο φιλοξένησε στις ΗΠΑ μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 16–18 ετών, 44 από την Ευρώπη και 10 από την Αμερική για 4 εβδομάδες από τις 22 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου 2024.

Οι νέοι και νέες από Ευρώπη και Αμερική είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια δεξιοτήτων επικοινωνίας, κριτικής σκέψης, ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, ομαδικότητας, ηγεσίας της νέας γενιάς και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου στράφηκαν γύρω από διεθνή θέματα όπως η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών καθώς και η οικονομική ευημερία, η δημιουργία σχέσεων μεταξύ νέων από την Ευρώπη και την Αμερική, η προώθηση κοινών αξιών με γνώμονα τις παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η πρωτοβουλία αυτή πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό πολιτικό και διπλωμάτη Benjamin Franklin, ο οποίος χρησιμοποίησε τη δύναμη της διπλωματίας και των μέσων ενημέρωσης προκειμένου να διερευνήσει πως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι βλέπουν ο ένας τον άλλον και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στόχοι του Θερινού Ινστιτούτου Benjamin Franklin είναι:

-να βοηθήσει στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ νέων Αμερικανών και Ευρωπαίων  από διαφορετικές εθνικές, θρησκευτικές ομάδες

-να αναπτύξει μια ομάδα νέων ηγετών που θα μοιρασθούν τη γνώση και τις δεξιότητές τους με τους συνομηλίκους τους μέσω θετικής δράσης

-να δώσει την ευκαιρία στους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα ανταλλαγών που επικεντρώνει την προσοχή του στα παγκόσμια θέματα που νέοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αντιμετωπίζουν στις δυο ακτές του Ατλαντικού.

Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια, κοινοτικά προγράμματα, εκπαιδευτικές επισκέψεις και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα προσφέρει μια νέα οπτική στην κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης, τρόπους κριτικής ανάγνωσης έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ενώ καλύπτει δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης, επίλυσης διαφορών και οργάνωσης ομάδων εργασίας.

Ο μαθητής μας Χρήστος Λάκκος προκρίθηκε των λοιπών υποψηφίων λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των ακαδημαϊκών του γνώσεων, της δεινότητας του στην επικοινωνία, στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, στην κοινωνική συμμετοχή. Η επιτροπή αξιολόγησης, επίσης, εξήρε την ωριμότητα, ευελιξία, ανοικτότητα μυαλού κι εξαιρετική γνώση της Αγγλικής γλώσσας όλων των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου μας που συμμετείχαν στη διαδικασία κι έφτασαν μέχρι το τελικό στάδιο επιλογής.

Με την επιστροφή του από την Αμερική, ο Χρήστος αποτύπωσε κάποιες σκέψεις για την ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία που έζησε και τις παραθέτει πιο κάτω. Του ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια και εις ανώτερα!

 

«Μία ιδιαίτερη εμπειρία»

                                                          του Χρήστου Λάκκου    

 

Ένας μήνας δύσκολα μπορεί να χωρέσει στις σειρές ενός σύντομου άρθρου. Ίσως τα όσα ζει κανείς σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα να μην χωράνε ούτε σε βιβλίο. Από την στιγμή της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όπου συναντήθηκα με τους περισσότερους της ομάδας, μέχρι την στιγμή της απογείωσης μου από αυτήν στο ταξίδι της επιστροφής για την Ελλάδα, τολμώ να πω ότι άλλαξα και βελτιώθηκα σαν άνθρωπος. Το διατλαντικό πρόγραμμα “Benjamin Franklin”, ήταν αδιαμφισβήτητα εντατικό και δύσκολο, μα σίγουρα άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον τρόπο που πλέον σκέφτομαι και αντιλαμβάνομαι τον κόσμο.

Νιώθω πλουσιότερος, τόσο σε γνώσεις όσο και σε προοπτικές. Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια που παρακολούθησα, τόσο για την δικαιοσύνη, καθώς μελετήσαμε πολλές υποθέσεις του ανώτατου δικαστηρίου, όσο και για την δημοσιογραφία και τις διεθνείς σχέσεις μου άνοιξαν τον δρόμο για έναν τομέα τον οποίο ονειρευόμουν, αλλά ουδέποτε είχα έρθει σε επαφή προηγουμένως. Τα μαθήματα κράτησαν τρεις εβδομάδες, εκ των οποίων τις δύο περάσαμε στην εστία του φημισμένου Purdue University, στην πολιτεία της Indiana, και την τρίτη χωρισμένοι σε ομάδες 2-4 παιδιών φιλοξενηθήκαμε από οικογένειες της περιοχής. Είχα την τύχη, έστω και για επτά μόνο μέρες, να νιώσω μέλος μιας εκπληκτικής οικογένειας, η οποία μας φρόντισε σαν να ήταν η δική μας.

Η τρίτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των τελικών εργασιών μας, με την δική μου να εστιάζει στη σχέση των πολιτικών με τους νέους κι ένα επίσημο δείπνο γεμάτο συνγκίνηση καθώς έπρεπε να αποχαιρετήσουμε τους καθηγητές μας κι έναν κύκλο μάθησης από τον οποίο όλοι αποκομίσαμε πάρα πολλά.

Η τέταρτη και τελευταία εβδομάδα ήταν αφιερωμένη σε εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Washington, τόσο σε μουσεία, όσο και σε κυβερνητικά κτήρια. Εκεί, μείναμε στην εστία του Georgetown University, ένα από τα παλαιότερά εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεναγηθήκαμε στην πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, την Φιλαδέλφεια, όπου επισκεφθήκαμε την οικία του Benjamin Franklin, τον Λευκό Οίκο και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, και έπειτα, στον ελεύθερο χρόνο αποφάσισα να επισκεφτώ το Μουσείο Τέχνης. Τις επόμενες ημέρες, ήμασταν επίσημοι προσκεκλημένοι του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου γνωρίσαμε υπαλλήλους και διπλωμάτες, οι οποίοι εμβάθυναν σχετικά με το Πρόγραμμα και το μέλλον που αυτό μας επιφυλάσσει ως συμμετέχοντες. Πάλι, στον ελεύθερο χρόνο αποφάσισα να κάνω επισκέψεις σε μουσεία, αυτή την φορά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στα Εθνικά Αρχεία. Είδα από κοντά την Magna Carta, καθώς και την «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας».

Η τελευταία ημέρα ξεκίνησε με ένα τουρ του Καπιτωλίου όπου είδαμε από κοντά το κέντρο του νομοθετικού έργου των ΗΠΑ. Μετά από αυτήν την επίσκεψη, πήγα στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας μέχρι το αποχαιρετιστήριο πάρτι το βράδυ. Εκτός, βέβαια, από αυτές τις επισκέψεις, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε επισκεφθεί το κυβερνείο της Ινδιάνα και την πόλη του Σικάγο.

Αναμφισβήτητα, η πιο συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή ήταν αυτή που έπρεπε να πω αντίο στους ανθρώπους που σημάδεψαν ένα τόσο σημαντικό μήνα της ζωής μου: τους “συμμαθητές” μου, τους συγκατοίκους μου, τα παιδιά με τα οποία περάσαμε μαζί έναν μήνα και ζήσαμε αξέχαστες εμπειρίες. Αυτούς τους συνταξιδιώτες, τολμώ να πω πως δεν θα τους ξεχάσω ποτέ αφού διεύρυναν τους ορίζοντες μου και τους ευχαριστώ θερμά. Επίσης, ευχαριστώ θερμά τους μέντορες του Προγράμματος, την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Τμήμα Προγραμμάτων για Νέους του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και, κυρίως, το σχολείο μας με τις ποικίλες δράσεις του διότι όλοι μαζί μου έδωσαν την ευκαιρία και την στήριξη να ζήσω κάτι το τόσο διαφορετικό, το οποίο τώρα κρίνω πως αν είχα χάσει, θα ήμουν πραγματικά φτωχότερος. Ανυπομονώ γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν!

1 (2) 2 (2) 3 (3) 4 (2) 5 (2) 6 (2) 7 (2) 8 9 10 11

(Συνολικές επισκέψεις: 394 , επισκέψεις σήμερα: 1 )