Ο σεισμός της 3/11/23 από το σεισμογράφο του ομίλου SPACE

Το πρωί της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου στις 08:26 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5.1 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στο Προκόπι Ευβοίας και έγινε αισθητός μέχρι και την Αττική. Ο σεισμογράφος του ομίλου Διαστημικής και Ρομποτικής SPACE τον ανίχνευσε και τον κατέγραψε, στέλνοντας τα δεδομένα απευθείας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τον Μάρτιο του 2022 εγκαταστάθηκε στο εργαστήριο του ομίλου σεισμογράφος βραχείας περιόδου τριών συνιστωσών τύπου RaspberryShake RS3D (ο οποίος αγοράστηκε χάρη σε χορηγίες προς τον όμιλό μας), με την πολύτιμη βοήθεια του Δρ. Νικολάου Μελή, ο οποίος είναι Δρ Σεισμολόγος – Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εγκατάσταση έγινε σε συνεργασία με την ομάδα του Δρ Μελή στο πλαίσιο του προγράμματος EU-HORIZON Turnkey και εκτός από τον σεισμογράφο αισθητήρων βραχείας περιόδου συμπεριλαμβάνει και τον επιταχυνσιογράφο P-Alert τύπου MEMS τριών συνιστωσών. Έτσι συστήθηκε πλήρης σεισμομετρικός σταθμός στο εργαστήριο, που έχει την δυνατότητα καταγραφής μακρινών αλλά και κοντινών σεισμών και την εκτίμηση της ενόργανης έντασης στο κοντινό πεδίο.

Αυτό δίνει στον όμιλο τη δυνατότητα άμεσης λήψης real time σεισμικών σημάτων και από τα δύο όργανα και αποτελεί σταθμό με κωδικό ZANN στο παγκόσμιο σεισμολογικό δίκτυο.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε αξιόπιστες καταγραφές που βοηθούν την έρευνα και την δράση του ομίλου, καθώς και άμεσα πορίσματα σε καταστάσεις όπως η σημερινή. Οι καταγραφές του σεισμογράφου (ZANN) είναι εύκολα προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου (https://accelnet.gein.noa.gr/TURNkey//station-diagrams.html?id=ZANN) και ο όμιλος παρακινεί τους λάτρεις της επιστήμης και όχι μόνο να επισκεφθούν την σελίδα.

Οι υπεύθυνες επικοινωνίας του ομίλου SPACE Νέδα Μήτσου και Χρυσή Βλάχου.

seismografos

(Συνολικές επισκέψεις: 224 , επισκέψεις σήμερα: 1 )