Μαθητές του Ζαννείου ανακαλύπτουν πλανήτη!

Η ομάδα PLANet B του ομίλου Αριστείας SIMA CLUB, ανακάλυψε πλανήτη 4000 έτη φωτός μακριά από το δικό μας ηλιακό σύστημα! Ο πλανήτης αυτός περιστρέφεται γύρω από το άστρο KIC 1432789 του οποίου η ακτίνα και η μάζα είναι παρόμοιες με αυτές του ήλιου μας.
Οι μαθητές μελέτησαν τα δεδομένα που πήραν από το NASA Exoplanet Archive, που περιέχει παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, και για πρώτη φορά μελέτησαν τις εκλείψεις που προκαλεί η ύπαρξη πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό το μακρινό αστέρι.
Ο KIC 1432789 έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο της NASA ως Kepler 745 με πιθανότητα μεγαλύτερη από 99% να περιέχει έναν τουλάχιστον πλανήτη, τα πλήρη χαρακτηριστικά του οποίου όμως υπολογίστηκαν για πρώτη φορά από τους μαθητές μας.
Σύμφωνα με την ανάλυση των μαθητών, ο πλανήτης πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από το αστέρι του σε 9.93 ημέρες (που αποτελούν και το έτος του πλανήτη), αφού απέχει από αυτό μόλις το 1/10 της απόστασης της Γης από τον Ήλιο. Δυστυχώς όμως, η απόσταση αυτή είναι τόσο μικρή που ο πλανήτης βρίσκεται πολύ έξω από τη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του αστέρα του και αναμένεται να έχει ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία (πιθανόν και χιλιάδες βαθμούς) και επομένως είναι ιδιαίτερα εχθρικός για την ανάπτυξη ζωής. Η ακτίνα του υπολογίστηκε σε 1.24 φορές την ακτίνα της Γης. Στην παραπάνω εικόνα παρουσιάζεται η καλλιτεχνική απεικόνιση του CoRoT 7b, ενός πλανήτη παρόμοιου με τον Kepler 745b.
Η εργασία των μαθητών με τίτλο “Exoplanet Pursuit” υποβλήθηκε στον διαγωνισμό Odysseus II Contest και κέρδισε την πρώτη θέση στην Ελλάδα. Στις 13-15 Μαΐου η ομάδα θα διαγωνιστεί στους Περιφερειακούς Ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη. Η δέκα νικητές των αντίστοιχων Περιφερειακών Ημιτελικών θα συναντηθούν και θα διαγωνιστούν στην Toulouse της Γαλλίας για να προκύψουν οι καλύτεροι του κόσμου.

Η ομάδα PLANet B αποτελείται από τους μαθητές Ανδρέα Βατίστα, Θανάση Βασίλαινα, και Γιώργο Καλπαξή της Β’ Λυκείου. Υπεύθυνος καθηγητής είναι ο Δρ. Σ. Τσαντίλας.

 

Το αποτύπωμα του πλανήτη: Δύο εκλείψεις.
Το αποτύπωμα του πλανήτη: Δύο εκλείψεις.
Η ανάλυση της μίας από τις παραπάνω εκλείψεις από την οποία προέκυψαν και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη.
Η ανάλυση της μίας από τις εκλείψεις από την οποία προέκυψαν και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη.
(Συνολικές επισκέψεις: 1,174 , επισκέψεις σήμερα: 1 )