ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ του ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΕΛ στο διεπιστημονικό πείραμα CHOPIN στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και στην κορυφή του όρους Χελμός
19 μαθητές/τριες του Ζαννείου Προτύπου Γενικού Λυκείου Πειραιά, των Ομίλων Αριστείας, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας Φυσικής (Lab-e-Ρη Φυσική) και Βιολογίας-Χημείας (BioChemLab) με επικεφαλής τους υπευθύνους των Ομίλων Παναγ. Χαρατζόπουλο, Φυσικό, Υ/Δντή του Λυκείου, Σοφία Κουτσούκου, Χημικό και ΝικολαΪδα Ανοικτομάτη, Βιολόγο, προσκεκλημένοι του καθηγ. Αθανασίου Νενέ (Πολυτεχν. Λωζάνης EPFL), συντονιστή του πειράματος, επισκέφθηκαν το ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ τους χώρους, όπου εκτελείται η καμπάνια/πείραμα CHOPIN στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και στην κορυφή του όρους Χελμός (2350μ).
Η καμπάνια/πείραμα CHOPIN, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκη Ένωση (EU Horizon Europe), συμμετέχουν σ’ αυτήν η Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL), και από την Ελλάδα το Ι.Τ.Ε. (Ινστιντούτο Έρευνας και Τεχνολογίας/Ινστιντούτο Χημικής Μηχανικής, το Ε.Μ.Π., και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος”, έχει στόχο τη μελέτη και αποκάλυψη των αλληλεπιδράσεων αερολύματος-νέφους μέσω μιας συνέργειας επιτόπιων παρατηρήσεων, τηλεπισκόπησης και μοντελοποίησης και φιλοξενείται απο το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” στον Ελληνικό Σταθμό Αερολύματος και Κλιματικής Αλλαγής Χελμού και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Η κορυφή του όρους Χελμός θεωρείται ιδανική για έρευνα νεφών και κλίματος. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών διαφορετικών ρευμάτων αέρα και βρίσκεται σε ένα «κλιματικό hotspot», το οποίο όπως η Αρκτική, αλλάζει πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό επιτρέπει σε σωματίδια σχεδόν κάθε είδους να αλληλεπιδρούν με τα σύννεφα, από τον καπνό της πυρκαγιάς μέχρι τη ρύπανση και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σωματίδια από την ηπειρωτική Ευρώπη, το θαλασσινό αλάτι από τη Μεσόγειο και τη σκόνη από τη Σαχάρα, τη γύρη, τα βακτήρια και τα σπόρια μυκήτων που μεταφέρονται από χιλιάδες χιλιόμετρα ή το δάσος από κάτω. Οι ερευνητές του CHOPIN, με τα εκτεταμένα και λεπτομερή δεδομένα που συλλέχθηκαν, αναμένεται να είναι σε θέση να παρατηρήσουν άμεσα πώς αλλάζουν οι ιδιότητες του νέφους με τα σωματίδια στον αέρα -αντιπροσωπευτικό ενός μέλλοντος χωρίς ορυκτά καύσιμα- και έτσι να συμβάλουν στην κατανόηση των μελλοντικών κλιματικών επιπτώσεων και των αλληλεπιδράσεων αερολύματος-νέφους. Τα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια του CHOPIN θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη παραμετροποιήσεων αερολυμάτων, νεφών και των αλληλεπιδράσεων τους και θα χρησιμοποιηθούν στα βελτιωμένα μοντέλα και στις προσομοιώσεις CleanCloud.
Οι μαθητές/τριες του Ζαννείου και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο της επίσκεψης τους είχαν την ευκαιρία:
- Να ενημερωθούν από τον καθηγ. Αθανάσιο Νενέ και τους επιστημονικούς συνεργάτες του για την καμπάνια/πείραμα
- Να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του πειράματος στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και στην κορυφή του όρους Χελμός και να ενημερωθούν για την λειτουργία των σχετικών συσκευών μέτρησης, που χρησιμοποιούνται.
- Nα συμμετάσχουν στην εκτόξευση μπαλονιού γεμάτου με He και στο οποίο είχαν ενσωματωθεί αισθητήρες, για τη συλλογή δεδομένων της ατμόσφαιρας σε ύψος 17Km και την αποστολή τους στους υπολογιστές, που υπάρχουν στις επίγειες
εγκαταστάσεις του πειράματος. - Να δουν από κοντά και σε όλη την εξέλιξή της την διαδικασία εκτόξευσης του αερόστατου, στο οποίο είναι ενσωματωμένες συσκευές μέτρησης και το οποίο αερόστατο ανεβαίνει σε ύψος 400μ από το έδαφος, προκειμένου να πάρει μετρήσεις.
- Να ανέβουν μέχρι την κορυφή του όρους Χελμός (2350μ) προκειμένου να επισκεφθούν τον Ελληνικό Σταθμό Αερολύματος και Κλιματικής Αλλαγής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” και να ενημερωθούν από τον καθηγητή Αθαν. Νενέ και τους ερευνητές/επιστημονικούς συνεργάτες του πειράματος CHOPIN για την λειτουργία των συσκευών μέτρησης και την σημασία των μετρήσεων που λαμβάνονται.
Και η δραστηριότητα αυτή ήταν για τους μαθητές /τριες του Ζαννείου Προτύπου Γεν. Λυκείου Πειραιά που συμμετείχαν και για τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδεψαν μια μοναδική ευκαιρία διεύρυνσης του ορίζοντα των γνώσεών τους και ένα ακόμη έναυσμα για τον μελλοντικό επιστημονικό και επαγγελματικό προσανατολισμό τους.
Θερμές και από καρδιάς ευχαριστίες στον καθηγ. Αθανάσιο Νενέ και σε όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες του για την ευκαιρία αυτή που προσέφεραν σε όλους που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη.