ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ‘ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ’

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Μαθηματικών ‘Τα Μαθηματικά στην Πραγματικότητα’, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δραστηριοτήτων του Ζαννείου Προτύπου Γενικού Λυκείου Πειραιά για το Σχολικό Έτος 2021-22, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022,  παρουσίασαν πέντε (5) εργασίες, βασισμένες σε τρία (3) θέματα από τη θεματολογία του αναλυτικού προγράμματος του Ομίλου, που μελετήθηκαν και επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του Σχολικού έτους.

Οι εργασίες ετοιμάστηκαν για τη συμμετοχή του Ομίλου Μαθηματικών στο Συνέδριο Euromath & Euroscience 2022.

Αρχικά η υπεύθυνη Καθηγήτρια Σοφία Παππά παρουσίασε τη Θεματολογία του Ομίλου, ‘Η δυναμική αποτελεσματικότητα των Μαθηματικών στην προβλεψιμότητα’ που αφορούσε σε εφαρμογές των Μαθηματικών στην Ιατρική – Βιολογία, στο Περιβάλλον, στην Οικονομία και στην Καθημερινότητα. Οι εργασίες των Μαθητριών και Μαθητών άντλησαν τη θεματολογία τους από τη Θεωρία Παιγνίων και τη Θεωρία Πιθανοτήτων, μέρος του Αναλυτικού Προγράμματος του Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα,

  1. Παρουσιάστηκαν δύο εργασίες που βασίστηκαν στο Πρόβλημα «Το Δίλημμα του Φυλακισμένου’, από τη θεωρία Παιγνίων, που ανέλυαν τις εφαρμογές του Προβλήματος σε διάφορους τομείς της Επιστήμης και της ζωής μας, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της κατάστασης της ‘Εμπιστοσύνης’ μεταξύ των παιχτών και τα αποτελέσματά της. Η μία εργασία ήταν των: Ματίνα Ναδάλη (Β΄ Λυκείου), Ελίνα Παμπούκου (Β΄ Λυκείου) και Αχιλλέας Πρασίδης (Β΄ Λυκείου) και η δεύτερη της Ιωάννας Σκρέτη. (Α΄ Λυκείου).
  2. Η Καλλιόπη Τριανταφύλλου (Β΄ Λυκείου) παρουσίασε το θέμα από τη Θεωρία Παιγνίων του ‘Δίκαιου Διαμοιρασμού διαιρετών και αδιαίρετων αγαθών’, όπου αναδείχθηκε η σημασία του δίκαιου διαμοιρασμού χωρίς την ύπαρξη ‘Ζήλειας’ μεταξύ των παιχτών, ενώ ο Κωνσταντίνος Τσεκούρας (Α΄ Λυκείου) έδωσε με την εργασία του ‘Envy – Free Fair Division Problem’ ένα παράδειγμα από το Πρόβλημα του ‘Δίκαιου Διαμοιρασμού σε διαιρετά αγαθά’, γνωστό και ως ‘Cutting Cake’.

3. Τέλος, ο Μαθητής Λευτέρης Μαρούδης (Α΄ Λυκείου) παρουσίασε τη σημασία ενός από τα σημαντικότερα θεωρήματα της Θεωρίας Πιθανοτήτων, του ‘Θεωρήματος των Μεγάλων Αριθμών’ και ο Γαρύφαλλος Ρουζίνος (Α΄ Λυκείου) με τη Ματίνα Ναδάλη (Β΄ Λυκείου) παρουσίασαν την εργασία της δεύτερης με τίτλο ‘Το παράδοξο των γενεθλίων’ βασισμένο στη θεωρία πιθανοτήτων. Και στις δύο εργασίες αναδείχθηκε η κρισιμότητα της Θεωρίας Πιθανοτήτων και των Εφαρμογών της και αναδείχθηκε το πώς τα Μαθηματικά υπερβαίνουν την κοινή λογική, ώστε να μην καταλήγουμε σε παράδοξα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (1).doc

(Συνολικές επισκέψεις: 767 , επισκέψεις σήμερα: 1 )