Το πείραμα των μαθητών του ομίλου SPACE εκτοξεύτηκε με επιτυχία!

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019 εκτοξεύτηκε από το Τέξας των ΗΠΑ ο πύραυλος New Shepard της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin στο πλαίσιο της αποστολής NS-12/P9. Ήταν η έκτη φορά που επαναχρησιμοποιήθηκε ο ίδιος πύραυλος, αριθμός ρεκόρ για την εταιρεία.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με επιτυχία και έφτασε σε ύψος 343061 ft (δηλαδή λίγο πάνω από το όριο της Karman Line που σηματοδοτεί τα όρια του διαστήματος) και με μέγιστη ταχύτητα ανόδου τα 2227 μίλια/ώρα.

Στην κάψουλά του ο πύραυλος μετέφερε το πείραμα «Μέτρηση της μάζας σε συνθήκες μικροβαρύτητας» του Ομίλου Διαστημικής S.P.A.C.E. του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου! Έτσι, μετά από έναν χρόνο σκληρής δουλειάς, άπειρες ώρες σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμών, οι μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να δουν το πείραμά τους να εκτοξεύεται στο Διάστημα!

Το συγκεκριμένο πείραμα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς μπορεί κάποιος να ζυγίσει αντικείμενα όταν υπάρχουν συνθήκες μικροβαρύτητας;». Προφανώς οι ζυγαριές δεν λειτουργούν. Η απάντηση που έδωσαν οι μαθητές για τον υπολογισμό της μάζας δεν χρησιμοποιεί το βάρος, αλλά την περίοδο ταλάντωσης των αντικειμένων, η οποία είναι ανεξάρτητη από τη βαρύτητα. Για τον λόγο αυτόν κατασκεύασαν μία μηχανική διάταξη με ένα ειδικό ελατήριο πολύ μικρής σταθεράς, συνδεδεμένο με μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες, αλλά και με τα συστήματα του πυραύλου New Shepard. Έτσι, όταν δόθηκε από τον πύραυλο η ένδειξη κατάστασης μηδενικής βαρύτητας, το ελατήριο απελευθερώθηκε και η περίοδός του καταγράφηκε από ένα λέιζερ χαμηλής ισχύος.

Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μετά την προσγείωση της κάψουλας οι ειδικοί της Blue Origin περισυνέλεξαν το πείραμα και το έστειλαν στην Ελλάδα. Όλοι οι αισθητήρες δούλεψαν στην εντέλεια και καταγράφηκε πλήθος δεδομένων. Οι ανάλυσή τους από τους μαθητές έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για την ταλάντωση των αντικειμένων καθώς και τον υπολογισμό της μάζας τους σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η όλη διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και ενσωμάτωσης στον πύραυλο χρειάστηκε 11 μήνες για να ολοκληρωθεί. Το πείραμα  έπρεπε να πληροί τις πιο αυστηρές προδιαγραφές αφού, επρόκειτο για μία κανονική διαστημική αποστολή, η οποία υποβλήθηκε σε πολλές δοκιμές και ελέγχους. Παραδώθηκαν πολλές αναφορές προόδου, ενώ γίνονταν και 2 με 3 τηλεδιασκέψεις τον μήνα για να ενημερώνεται η Blue Origin για την κατάστασή του. Η εμπειρία που αποκομήθηκε ήταν ανεκτίμητη.

Η ενασχόληση με τη Διαστημική ανοίγει νέους και πολύ σημαντικούς δρόμους για τους μαθητές μας σε δύο κυρίως επίπεδα: Ως εργαλείο για τη διδασκαλία και την καλύτερη κατανόηση των θετικών μαθημάτων μέσα από διαστημικές εφαρμογές, αλλά και καθαρά ως επαγγελματικός προσανατολισμός αφού προσφέρει τεράστιες δυνατότητες σε νέους και αλματωδώς, αναπτυσσόμενους τομείς εργασίας.

Υπεύθυνοι του Ομίλου SPACE είναι οι καθηγητές Σωτήρης Τσαντίλας και Εύα Τέγκερη.

Οι μαθητές που κατασκεύασαν το πείραμα είναι οι:

Σταμάτης Σέττας (Ηλεκτρονικά),

Άρης Φραντζεσκάκης (Προγραμματισμός),

Αναστάσης Βατίστας (3D Σχεδιασμός και Κατασκευή)

και Ιάσονας Παυλόπουλος (Ανάλυση Δεδομένων) 

Τα highlights της αποστολής είναι εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=-1dQtkd-GRU

Μπορείτε να δείτε το πλήρες webcast εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=sUEj4dxPMbI

Τα updates της αποστολής NS-12/P9

https://www.blueorigin.com/news/new-shepard-mission-ns-12-updates

?

?

?

blue-origin-new-shepard-experiment

?

?

?

?

?

Untitled-2

bo_6

bo_7

bo_acc

 

bo_spring_1

 

bo_spring_2

(Συνολικές επισκέψεις: 438 , επισκέψεις σήμερα: 1 )