Η Ελλάδα “υιοθετεί” και βαφτίζει ένα νέο πλανητικό σύστημα!

Το 2019 η IAU (Διεθνής Αστρονομική Ένωση) συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και εορτάζει συντονίζοντας δράσεις παγκοσμίως με το σύντομο τίτλο IAU100 και κεντρικό θέμα «Ας ενωθούμε όλοι κάτω από έναν ουρανό».
Οι δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για το 2019 έχουν σκοπό να εμπνεύσουν και να βοηθήσουν την τόνωση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την Αστρονομία. Μία απο τις κεντρικές δράσεις IAU100 παγκοσμίως αφορά τον διεθνή διαγωνισμό NameExoWorlds που προτρέπει κάθε χώρα να δώσει ένα δημοφιλές όνομα σε συγκεκριμένο εξωπλανήτη, μιάς και η IAU είναι ο υπεύθυνος διεθνής οργανισμός για την ονοματοδοσία των ουρανίων σωμάτων:
Η Ελλάδα λοιπόν αναλαμβάνει την ονοματοδοσία του εξωπλανήτη HAT-P-42 b και του μητρικού του άστρου, με την Ελληνική Επιτροπή να προτρέπει να γίνουν προτάσεις με ονόματα απο την πλούσια Ελληνική Ιστορία, Πολιτισμό και Μυθολογία, ώστε να εισηγηθεί αντίστοιχα το πιό δημοφιλές όνομα στην IAU.
«Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι για την ονοματοδοσία του εξωπλανήτη HAT-P-42 b και του μητρικού του αστέρα»
Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός προς όλους μέσω της ιστοσελίδας:
https://forms.gle/PMzSogNsbrgazcEZ6
μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Απο τα ονόματα που θα προταθούν, θα επιλεγoύν από την επιτροπή τα επικρατέστερα και εν συνεχεία αυτά θα τεθούν σε ψηφοφορία από το κοινό. Τα τελικά ονόματα (+2 αναπληρωματικά) θα σταλούν στην IAU για να αποτελέσουν την επίσημη ονομασία του νέου αυτού πλανητικού συστήματος.
Το Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο και ο Πειραιάς έχουν ενεργό συμμετοχή σε αυτή τη δράση μέσω της συμμετοχής του καθηγητού Δρ. Σωτήρη Τσαντίλα στην Ελληνική Επιτροπή, αλλά και μέσω της ομάδας μαθητών PLANet B που ανήκουν στον όμιλο Διαστημικής του σχολείου.
(Συνολικές επισκέψεις: 123 , επισκέψεις σήμερα: 1 )