Χρυσοπράσινο Φύλλο (Ένας σύντομος απολογισμός για τη διετία 2015-17)
ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ |
Χρυσοπράσινο Φύλλο
Διασχολικό, Διακρατικό, Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ελλάδος – Κύπρου
(Ένας σύντομος απολογισμός για τη διετία 2015-17)
Το ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ, είναι ένα διασχολικό, διακρατικό, περιβαλλοντικό πρόγραμμα Ελλάδος – Κύπρου, που συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια ιστορίας, συνδέοντας μεταξύ τους σχολεία της μητροπολιτικής Ελλάδας και σχολεία της Κύπρου. Είναι ένα πρόγραμμα- θεσμός με ιδιαίτερη αξία και σημασία. Το πρόγραμμα αυτό, μέσω φυσικά των ανθρώπων που αναλαμβάνουν να το υλοποιήσουν, έχει επιτελέσει και επιτελεί ένα σπουδαίο έργο ιστορικής σημασίας, καθώς δίνει την ευκαιρία, όλ’ αυτά τα χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικοί από την μητροπολιτική Ελλάδα και την Κύπρο να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν σε κοινά προγράμματα, να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες, να γνωριστούν και να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και αγάπης που αντέχουν στο χρόνο.
Το ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και αυτή την διετία 2015-17 συμμετείχε σ’ αυτό πρόγραμμα-θεσμό και συνδέθηκε με το ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ. Ο τίτλος που δώσαμε στο δικό μας περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟΥ ΦΥΛΛΟΥ, ήταν “Πειραιάς-Λεμεσός: Δυό πόλεις, δυο λιμάνια κι η θάλασσα που μας ενώνει” , καθώς και ο Πειραιάς και η Λεμεσός αποτελούν όχι μόνο σημαντικά λιμάνια και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, αλλά και δύο πόλεις με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Όμως όλοι μας γνωρίζουμε πώς την Ελλάδα και την Κύπρο, τον Πειραιά και τη Λεμεσό δεν είναι μόνο η θάλασσα που μας ενωνει. Μας ενώνουν πρωτίστως οι κοινές ελληνικές μας ρίζες, τα 3500 χρόνια κοινής μας ιστορικής πορείας, από τότε δηλαδή που οι Αχαιοί έφθασαν κατά κύματα και ρίζωσαν στην ενάλια γη της Κύπρου. Σ’ αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, σ’ αυτό το πολύπαθο μαρτυρικό νησί, που αν κανείς το βλέπει από ψηλά, πράγματι μοιάζει με Χρυσοπράσινο Φύλλο ριγμένο στο πέλαγο. Μας συνδέουν η κοινή γλώσσα, οι κοινές παραδόσεις, η Ορθόδοξη Πίστη αλλά και οι κοινοί αγώνες για την Ελευθερία, αγώνες του Ελληνισμού στους οποίους πάντοτε η Κύπρος είχε δυναμική παρουσία, μας συνδέουν τα κοινά δεινά στην μακραίωνη ιστορική πορεία του Ελληνισμού.
Η πρώτη χρονιά του προγράμματος 2015-16 ήταν χρονιά μιας πρώτης γνωριμίας μεταξύ των καθηγητών υπευθύνων των δύο σχολείων και των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Για τον σκοπό αυτόν η κα Δήμητρα Χατζηχαμπή, βιολόγος, υπεύθυνη της ομάδας του Χρυσοπράσινου Φύλλου του Λυκείου Αγ. Φυλάξεως Λεμεσού επισκέφθηκε το σχολείο μας τον Δεκέμβριο του 2015, ενω τον Απρίλιο του 2016 ο κος Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός υπεύθυνος της ομάδας του Χρυσοπράσινου Φύλλου του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά ταξίδεψε στην Κύπρο και επισκέφθηκε την Λεμεσό. Οι πρώτες επικοινωνίες και η γνωριμία των μαθητών των δύο ομάδων έγινε με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, όπου δημιουργήσαμε μια κλειστή ομάδα και το skype.
O πρώτος χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα και φθάσαμε στη σχολική χρονιά 2016-17, οπότε 1-4 Δεκεμβρίου 2016 υποδεχτήκαμε στον Πειραιά την ομάδα των μαθητών του Χρυσοπράσινου Φύλλου και τις καθηγήτριές τους Δήμητρα Χατζηχαμπή και Θέτι Παπαλοϊζου από το Λύκειο Αγ. Φυλάξεως Λεμεσού. Περάσαμε 4 αξέχαστες ημέρες μαζί. Τους μιλήσαμε για την πόλη μας τον Πειραιά, την ιστορία του, τους ξεναγήσαμε στα ιστορικά του κτίρια, όπως αυτό του Δημοτικού Θεάτρου, επισκεφθήκαμε το Ναυτικό Μουσείο και ξεναγηθήκαμε σ’ αυτό, περπατήσαμε στο Πασαλιμάνι και στη Μαρίνα Ζέας. Συμμετείχαμε από κοινού οι δύο ομάδες σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας. Επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης, ανεβήκαμε μαζί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και περπατἠσαμε στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα αλλά και στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη Αθήνα. Τα βράδυα διασκεδάσαμε στον Πειραιά και στην Πλάκα. Χρειάστηκαν μόλις 4 ημέρες για να αναπτυχθούν ισχυροί δεσμοί φιλίας ανάμεσα στα παιδιά του Ζαννείου Λυκείου του Πειραιά και στα παιδιά της Λεμεσού. Γι αυτό και η συγκίνησή μας ήταν έκδηλη την ώρα του αποχαιρετισμού λίγο πριν από την πτήση επιστροφής των φίλων μας από την Κύπρο.
Πέρασαν γρήγορα οι 3 μήνες από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017. Μαζί με τους καθηγητές μας, υπευθύνους του προγράμματος για το Λύκειό μας, Παναγιώτη Χαρατζόπουλο και Κων/νο Μπέλση, ήλθε η δική μας σειρά, να ταξιδέψουμε στην Κύπρο και να επισκεφθούμε την Λεμεσό. Φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας ένα τεράστιο πανώ μας περίμενε: “Αδέλφια καλως ήλθατε”. Άλλες 4 ημέρες μαζί με τους φίλους μας στην Κύπρο. Μια θερμή υποδοχή, ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών, πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια και από τις δύο ομάδες στο αμφιθέατρο του Λυκείου Αγ. Φυλάξεως στη Λεμεσό. Την επόμενη μέρα επίσκεψη στη Λευκωσία, στα Φυλακισμένα Μνήματα, στους τάφους των ηρώων του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, συμμετοχή στην κοινή εκδήλωση όλων των ομάδων του Χρυσοπράσινου Φύλλου στη Λευκωσία. Περιήγηση στη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα. Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, επίσκεψη στην Πάφο, αλλά και στο γραφικό χωριό Λεύκαρα και στην πόλη της Λάρνακας. Κοινές, όμορφες, αξέχαστες στιγμές διασκέδασης και χορός μέχρι τελικής πτώσης τα βράδυα στη Λεμεσό. Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου βιώνουμε όλοι μας τη χαρμολύπη του αποχαιρετισμού στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Χαρά για τα όσα ζήσαμε από κοινού με τ’αδέλφια μας του Χρυσοπράσινου Φὐλλου από τη Λεμεσό, λύπη γιατί η γεωγραφική απόσταση θα μας χωρίσει. Μέσα μας όμως είναι ζωντανή η ελπίδα και η προσδοκία της αντάμωσης με κάθε ευκαιρία. Αυτή είναι και η επιτυχία του προγράμματος. Το γεγονός, οτι οι φιλίες που άρχισαν να χτίζονται στη διάρκεια της κάθε διετίας στεριώνουν και αποκτούν διάρκεια. Αυτό είναι η ευχή και η ελπίδα μας. Οι προϋποθέσεις δημιουργήθηκαν, τα θεμέλια τέθηκαν και αυτό μας δίνει την βεβαιότητα, ότι οι μεταξύ μας φιλίες που οικοδομήθηκαν θ’ αντέξουν στο χρόνο.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί έχουν αναρτηθεί τα σημαντικότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα της διετίας 2015-17.
https://www.youtube.com/watch?v=QNl0tRpkOvA&feature=youtu.be