ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΠΕΙΡAMATIKOY ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ στο τοπικό MASTERCLASS 2017
Τα μέλη της ομάδας EUSO 2017 και του Ομίλου Φυσικής (Lab-e-Ρη Φυσική, ομάδα Β Λυκείου) του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά, Ανδρέας Βατίστας, Έλλη Βλάχου, Ελένη Δόντη, Γεώργιος Καλπαξής, Σοφία Κλούτσου, Κοσμάς Κοφφινάς, Ευάγγελος Μιχαλακάκος, Μαρία-Χριστίνα Μουζάκη, Χρυσάνθη Τσαγκάρη, Ίρια Τσάπα, Κων/νος Χριστοδούλου και Χάρης Χρόνης, συμμετείχαν στην ημερίδα Masteclasses 2017 “Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων”, που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με την επιστημονική υποστήριξη της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π.
Τα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων προσφέρουν την ευκαιρία σε μαθητές Λυκείου να γνωρίσουν τη Φυσική των Σωματιδίων, πραγματοποιούνται σε πάνω από 200 σημεία σε 42 χώρες και με συμμετοχή που ξεπερνά τους 10 000 μαθητές. Τα μαθήματα γίνονται κάθε χρόνο, για τρεις εβδομάδες, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και οργανώνονται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης (TU Dresden) σε συνεργασία με την Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG). Στην Ελλάδα, συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Κάθε χρόνο, περίπου 10 000 μαθητές Λυκείου από 42 χώρες επισκέπτονται για μία ημέρα ένα από τα 200 Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων. Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις, δίνοντας την δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία από τη συμμετοχή τους.
Οι μαθητές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις από τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. Νίκο Τράκα για τα Σοιχειώδη Σωμάτια, τις αλληλεπιδράσεις τους, τους επιταχυντές, τα πειράματα ATLAS και CMS στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN, αλλά και και τις επιπτώσεις της έρευνας του CERN στην Ιατρική, στην Βιομηχανία, στην Τεχνολογική Καινοτομία. Επίσης από τον επιστημον. συνεργάτη της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε. του Ε.Μ.Π κ. Νταλιάνη παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για θέματα Κοσμολογίας.
Στη συνέχεια οι μαθητές που συμμετείχαν στην ημερίδα επεξεργάστηκαν, με τη χρήση του λογισμικού HYPATIA, πραγματικά δεδομένα από τον Mεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN συζήτησαν και σχολίασαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν.
Τους μαθητές του Ζαννείου Πειραμ. Λυκείου συνόδεψαν στην ημερίδα οι καθηγητές Φυσικής Παναγ. Χαρατζόπουλος και Νίκη Μαματσή