ΚΑ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων

Φετινό θέμα της βουλής των εφήβων η οποία συγκλήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουλίου ήταν να συζητήσει ,να ψηφίσει καθώς και να νομοθετήσει προτάσεις των έφηβων βουλευτών για τα δικαιώματα του παιδιού. Σκοπός των εργασιών ήταν να καταγραφούν  προτάσεις που αφορούν στο σχέδιο δράσης για την προάσπιση των  δικαιωμάτων  του παιδιού. Το Ζάννειο ΠΓΕΛ Πειραιά εκπροσωπήθηκε από τον έφηβο  βουλευτή της Α΄Πειραιά, Θεμιστοκλή ΑΪβαλιώτη, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής διαβούλευσης με ατζέντα τα δικαιώματα του παιδιού στην Υγεία.

Οι έφηβοι βουλευτές στην Ολομέλεια,  απηύθυναν έξι επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας, προσομοιώνοντας τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχοντας προηγουμένως μόνοι τους επιλέξει ελεύθερα μεταξύ των σαράντα δύο ερωτήσεων που συνολικά κατατέθηκαν. Τα μέσα ενημέρωσης, για τους δικούς τους αυτονόητους λόγους, προέβαλαν υπέρμετρα τις δύο  από τις έξι ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον Υπουργό Παιδείας, παραποιώντας μάλλον τις τάσεις  και τις απόψεις που επικράτησαν. Κατά συνέπεια, εστιάζοντας στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν για τα αρχαία ελληνικά, τα θρησκευτικά και τις παρελάσεις προκάλεσαν μια εντυπωσιοθηρική και επιφανειακή κριτική.

Τέλος στην Ολομέλεια, την τελευταία ημέρα των εργασιών τους, ενώπιον του Προέδρου της Βουλής, του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Δικαιοσύνης, βουλευτών και πολιτικών αρχηγών, οι έφηβοι βουλευτές κατέθεσαν συνοπτικά το σύνολο των προτάσεων που είχαν καταγράψει. Μεταξύ των προτάσεων αυτών περιλαμβάνονται και προτάσεις πολύ ρηξικέλευθες για πολλούς από αυτούς που δημόσια μέμφονται τους εφήβους για «συντηρητισμό». Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από αυτές: 1. σύνδεση μαθητικών κοινοτήτων και δημοτικών αρχών για τη συνδρομή παιδιών με προβλήματα (οικογενειακά, οικονομικά κ.ά.), 2. ίδρυση υπηρεσίας συνηγορίας σε κάθε περιφέρεια της χώρας και στους μεγάλους δήμους, 3. ένταξη στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου βιωματικών ομαδικών δραστηριοτήτων επικοινωνίας, διαχείρισης κρίσεων, θυμού και διαμεσολάβησης,4. λειτουργία πιστοποιημένων και υποστηριζόμενων από την πολιτεία χώρων που ως «καταφύγια», ή ως κέντρα φιλοξενίας, υποδέχονται τα θύματα της κακοποίησης, 5.συστηματική ενημέρωση για τρόπους και μέσα προστασίας από το ηλεκτρονικό έγκλημα, 6.επιμελητές ανηλίκων σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας,7. εγγραφή των παιδιών προσφύγων στο σχολείο χωρίς τα απαραίτητα τυπικά δικαιολογητικά, 8.διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας,9. δωρεάν ταφή των προσφύγων και των μεταναστών σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους παραδόσεις, 10.εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, 11.μέριμνα για τις ανύπαντρες ανήλικες μητέρες και 12. προστασία των σεξουαλικών μειονοτήτων. Τέλος, οι έφηβοι βουλευτές εστίασαν σε ενέργειες μικρού κόστους, που, όμως, έχουν τεράστια αξία και σημασία για την ουσιαστική απόλαυση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

vouli_efivon_1

Βράβευση

Η μαθήτρια Χρυσάνθη Τσαγκάρη της Α΄Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχε στον ΚΑ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Συνόδου 2015-2016 της Βουλής των Εφήβων με το ποίημά της “Μέλος Φάντασμα”.Το έργο της με αναφορά στα νοεμβριανά γεγονότα της Γαλλίας κατάφερε να βρεθεί στα τέσσερα καλύτερα και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Διαβάστε το ποίημα εδώ

vouli_efivon_2 vouli_efivon_3

(Συνολικές επισκέψεις: 332 , επισκέψεις σήμερα: 1 )