Συμμετοχή των Ομίλων Αριστείας ΦΥΣΙΚΗΣ και S.P.A.C.E. στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

 «Οι Φυσικές Επιστήμες στην Ελλάδα κατά την Τουρκοκρατία», ήταν το θέμα της εργασίας με την οποία συμμετείχαν οι μαθητές του Ζαννείου Προτύπου Λυκείου Πειραιά, μέλη του Ομίλου Φυσικής «Lab-e-Ρη Φυσική» στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης (www.scrs.edu.gr), πού πραγματοποιήθηκε 9-10 και 11 Απριλίου μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας την τεχνική υποδομή του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».

Η ιδέα για την επιλογή του θέματος της εργασίας προήλθε από το γεγονός ότι το 2021 αποτελεί έτος επετειακό, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από το 1821, το έτος έναρξης της  Επανάστασης για την απελευθέρωση του Έθνους των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό και την κατάκτηση της πολυπόθητης Ελευθερίας μετά από 400 υποδούλωσης. Στόχος της εργασίας που εκπόνησαν και παρουσίασαν τα μέλη του Ομίλου Φυσικής ήταν μέσα από την  βιβλιογραφική έρευνα, να απαντήσουν στο ερώτημα αν διδάσκονταν οι Φυσικές Επιστήμες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αν ναι, ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της διδασκαλίας. Σύμφωνα με την σχετική βιβλιογραφία, το 1790, εκδόθηκε το “Φυσικής απάνθισμα” του Ρήγα Βελεστινλή, το οποίο αποτελεί την πρώτη εκλαϊκευμένη έκδοση Φυσικής στην εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με στόχο να  συμβάλλει στη διαφώτιση του λαού και να καταπολεμήσει τις προλήψεις και δεισιδαιμονίες, που επικρατούσαν. Μέχρι τότε βιβλία με σχετικό περιεχόμενο της Φυσικής ήταν του Μεθοδίου Ανθρακίκη, “Οδός Μαθηματικής” (1749) και του Νικηφόρου Θεοτόκη, “Στοιχεία Φυσικής” (1766-1767), πού εισήγαγε και υποστήριξε συνολικά τη Νευτωνική Φυσική στον ελλαδικό χώρο. Κατά τον 18ο αιώνα υπήρχαν παράλληλα και χειρόγραφα Φυσικής, όπως  του Νικολάου Ζερζούλη (1760)  και του Ευγενίου  Βουλγάρεως, “Τα αρέσκοντα τοις φιλοσόφοις” (1805). Όλ’  αυτά τα έργα μπορούν να χαρακτηριστούν πρωτοποριακά για την εποχή τους και ως προς το περιεχόμενό τους πολύ κοντά στις αντιλήψεις και στις θεωρίες που ισχύουν σήμερα, παρόλο που γράφτηκαν σχεδόν 2 αιώνες πριν.

Την εργασία εκπόνησαν και παρουσίασαν οι μαθητές/τριες: Αλεξάνδρα Δερμάτη, Αθανάσιος Δρίζης, Βασίλειος Κοκκινίδης, Γεώργιος Κόλλιας, Ειρήνη Μπάρδι, Ματίνα Ναδάλη, Πάρης Πήττας, Τζωρτζίνα Σαγρή, Τερέζα-Φωτεινή Σαββοπούλου, Ηλιάνα Σαλπέα, Γιάννης Τζιμούλης και Δήμητρα Τζοχατζή. Την ομάδα συντόνισε ο υπεύθυνος του  Ομίλου Φυσικής Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MEd.


Ο Όμιλος Αριστείας Διαστημικής και Ρομποτικής S.P.A.C.E. συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης με δύο εργασίες:
1. Μέτρηση μάζας σε συνθήκες μικροβαρύτητας: Πείραμα στο διάστημα!
Πρόκειται για την παρουσίαση του πειράματος που εστάλει στο διάστημα με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin στις 11 Δεκεμβρίου 2019.
Μαθητές: Άρης Φραντζεσκάκης, Σταμάτης Σέττας, Αναστάσης Βατίστας, Ιάσονας Παυλόπουλος
Περισσότερα για το πείραμα μπορείτε να δείτε εδώ:
2. Μέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων με χρήση δορυφορικών δεδομένων και πιθανή συσχέτιση με την πανδημία COVID-19.
Τα παιδιά συνέλεξαν και αναλύουν δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα Sentinel/Copernicus της ESA κατά το ξέσπασμα της πανδημίας και στη διάρκεια του πρώτου lockdown.
Μαθητές: Άρης Φραντζεσκάκης, Στρατής Κουναλάκης , Αγγελική Δίγκα
Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές στα πλαίσια του συνεδρίου το Σαββάτο 10/4/21.
Υπεύθυνοι του ομίλου S.P.A.C.E. είναι οι καθηγητές Σωτήριος Τσαντίλας και Εύα Τέγκερη

Διαφάνεια1
Διαφάνεια2 Διαφάνεια3 Διαφάνεια4 Διαφάνεια5 Διαφάνεια6
?
?

blue-origin-new-shepard-experiment

Το πείραμα των μαθητών του ομίλου SPACE εκτοξεύτηκε με επιτυχία!
Το πείραμα των μαθητών του ομίλου SPACE εκτοξεύτηκε με επιτυχία!

Untitled-2 bo_acc

(Συνολικές επισκέψεις: 491 , επισκέψεις σήμερα: 1 )