Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων – MASTERCLASSES 2019
Συμμετοχή του Ομίλου Φυσικής (Lab-e-Ρη Φυσική) και της Ομάδας EUSO 2019, του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά.
Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με την επιστημονική υποστήριξη της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., του καθηγητή Ν. Τράκα και των συνεργατών του.
Τα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων:
Προσφέρουν την ευκαιρία σε μαθητές Λυκείου να γνωρίσουν τη Φυσική των Σωματιδίων.
Διοργανώνονται κάθε χρόνο, για τρεις εβδομάδες, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης (TU Dresden) σε συνεργασία με την Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων International Particle Physics Outreach Group, IPPOG).
Στην Ελλάδα, συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείo.
Κάθε χρόνο, περίπου 13 000 μαθητές Λυκείου από 52 χώρες επισκέπτονται για μία ημέρα ένα από τα 215 Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων.
Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας που αφορούν τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους δυνάμεις, δίνοντας την δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (CERN).
Στο τέλος της ημέρας, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία, οι συμμετέχοντες μαθητές συνδέονται, μέσω διαδικτύου, και συζητούν τα αποτελέσματά τους και την εμπειρία τους.
Την ομάδα των μαθητών του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά, που συμμετείχε στο τοπικό Masteclasses 2019 αποτελούσαν οι μαθητές/τριες της Β Λυκείου: Στέφανος Καραμανιαν Στέφανος Κάνταρος Ηλίας Σαραντάκος, Παναγιωτης Φιλιππου, Θεοδώρα Αλεξίου, Ευγενία Σκάγκου, Γιώργος Τσακίρης και Γιώργος Χαρίτος.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Νίκη Μαματσή και Παναγιώτης Χαρατζόπουλος.