Το Zanneio Stardust στέλνει το πείραμά του στο διάστημα με τη Blue Origin!
Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των εργασιών για τον 1ο Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία αεροδιαστημικής Blue Origin, στον οποίο συμμετέχει και ο Όμιλος Διαστημικής Zanneio Stardust του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και έχει σαν στόχο να εμπλουτίσει τις επιστημονικές γνώσεις, πληροφορίες και τεχνολογικές δεξιότητες που έχουν οι μαθητές για το STEM (Science Technology Engineering Mathematics) και τις τεχνολογίες του διαστήματος, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να εντρυφήσουν περαιτέρω, συμμετέχοντας με δική τους σχεδιασμένη και υλοποιήσιμη πειραματική διάταξη που θα κατασκευαστεί και θα ενσωματωθεί σε προσεχή διαστημική αποστολή της Blue Origin σε ύψος 100 km πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Το Zanneio Stardust αξιολογήθηκε ως μία από τις καλύτερες ομάδες και προκρίθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού που αφορά την υλοποίηση του πειράματος και την αποστολή του στο διάστημα!
Όμως ποιο είναι το πείραμά μας που έκρινε η Ένωση Ελληνικών Φυσικών ότι θα πάει στο διάστημα;
Σκοπός του πειράματος μας είναι να διερευνηθεί ένας εναλλακτικός τρόπος για να υπολογίσουμε τη μάζα ενός σώματος σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Αυτός ο στόχος τέθηκε καθώς είναι πολύ πιθανό στο μέλλον οι άνθρωποι να περνούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε συνθήκες μικροβαρύτητας ή ελεύθερης πτώσης. Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη στην περίπτωση των αστροναυτών που διαμένουν στο Διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS: International Space Station). Σε αυτές της περιπτώσεις μια απλή ζυγαριά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστεί η μάζα των αντικειμένων. Αντίθετα όμως, η περίοδος ταλάντωσής τους εξαρτάται από τη μάζα τους και δεν επηρεάζεται από τη βαρύτητα. Έτσι, η ομάδα μας θα ετοιμάσει μια πειραματική διάταξη που θα υπολογίσει τη μάζα ενός αντικειμένου μέσω της ταλάντωσής του, τη στιγμή κατά την οποία ο πύραυλος New Shepard της Blue Origin θα βρίσκεται σε κατάσταση μηδενικής βαρύτητας σε ύψος 100 km από την επιφάνεια της Γης.
Τους προσεχείς μήνες, το Zanneio Stardust σε συνεργασία με την Ε.Ε.Φ. και τη NanoRacks (την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση των πειραματικών διατάξεων των πυραύλων της Blue Origin) θα προχωρήσει στην υλοποίηση και κατασκευή του πειράματός του. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε!