Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης (Τουλούζη – Γαλλία, 6-9 Ιουλίου 2018)
Περισσότεροι από 70 μαθητές ηλικίας 16-19 ετών, εκπρόσωποι από 10 χώρες της Ευρώπης, συγκεντρώθηκαν από την Παρασκευή 6 – μέχρι και την Δευτέρα 9 Ιουλίου στην Τουλούζη και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης, προκειμένου να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να διατυπώσουν προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το «Μέλλον της Κινητικότητας στην Ευρώπη», που ήταν το κεντρικό θέμα αυτής της χρονιάς.
Μεταξύ τους και 6 μαθητές/τριες από την Ελλάδα, που επελέγησαν από την ολομέλεια του Ελληνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης, οι συνεδριάσεις του οποίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 1 Απριλίου στην Αθήνα. Μέλος της Ελληνικής Ομάδας και ο μαθητής του Ζαννείου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά και μέλος του Ομίλου Φυσικής (Lab–e-Ρη Φυσική) Αλέξανδρος Σαγρής.
Αντιγράφουμε από το ημερολόγιο του Αλέξανδρου:
«Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018
Το ευρωπαϊκό επιστημονικό μας ταξίδι της Φυσικής ξεκινά , στις 6.00 το απόγευμα από τις φοιτητικές εστίες της Τουλούζης. Συναντηθήκαμε στο προαύλιο, σχεδόν όλα τα παιδιά, για ένα πικ-νικ με σκοπό να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον και να δοκιμάσουμε διάφορα γαλλικά «σνακς».
Σάββατο 7 Ιουλίου 2018
Η μέρα ξεκίνησε με ένα μικρό πρωινό στο ξενοδοχείο Mercure. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης και ο διαχωρισμός των μαθητών που συμμετείχαν, σε 5 ομάδες, με σκοπό να συζητήσουν τα επιμέρους θέματα του γενικού θέματος «Κινητικότητα στο μέλλον». Τα θέματα, που είχαν να επεξεργαστούν οι ομάδες ήταν:
- Μεταφορές, ουδέτερες από άνθρακα ( Carbon-neutral Transport ).
- Οχήματα χωρίς οδηγό (Driverless vechicles).
- Νέο-νομάδες και Ψηφιακοί Ιθαγενείς (Neo-nomads and Digital Natives)
- Αεροπορική και διαστημική πτήση (Aviation and Space Flight).
- Κινητικότητα στην πόλη (Mobility in the City)
Η 3η ομάδα, στην οποία συμμετείχα είχε θέμα της «Νέοι Νομάδες και Ψηφιακοί Ιθαγενείς». Αφού πρώτα γνωριστήκαμε μεταξύ μας με έναν πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο, ακολούθησε καταιγισμός ιδεών ( brain-storming) σχετικά με το θέμα μας. Προσπαθήσαμε στη συνέχεια να διατυπώσουμε έναν σύντομο ορισμό των όρων «Ψηφιακός Ιθαγενής» και «Νέοι Νομάδες» και με τη βοήθεια επιστημόνων , όπως του Ass. Prof Cameron Guthrie, καταφέραμε να βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα. Τέλος προσπαθήσαμε να βρούμε επιχειρήματα προκειμένου να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας στο πλαίσιο του θέματος που είχαμε αναλάβει να επεξεργαστούμε.
Ακολούθησε μια βραδιά Φυσικής στον χώρο διασκέδασης «Le Τaquin», όπου είχαμε την ευκαιρία, όλοι οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουμε και να αξιολογήσουμε παρουσιάσεις και δρώμενα απ’ όλον τον κόσμο.
Κυριακή 8 Ιουλίου 2018
Η Τρίτη ημέρα άρχισε με πρωινό στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου της Τουλούζης.
Τα μέλη της ομάδας έφτασαν στο ξενοδοχείο, όπου συνέχισαν τις πολύωρες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις τους που κατέληξαν στη διατύπωση συγκεκριμένων αιτημάτων-προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι συνεδρίες συνεχίστηκαν το απόγευμα και στη διάρκειά τους αναπτύχθηκαν και διαμορφώθηκαν οι τέσσερις προτάσεις της 3ης ομάδας διαβούλευσης. Ακολούθησε τέλος η επιλογή των εκπροσώπων, οι οποίοι θα παρουσίαζαν στην Ολομέλεια τις αποφάσεις της ομάδας « Νέοι Νομάδες και Ψηφιακοί Ιθαγενείς».
H διάσκεψη των ομάδων είχε τελειώσει και μετά το δείπνο, όλες οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Τουλούζη, να μάθουν την ιστορία της και να θαυμάσουν τα αξιοθέατα και τις γραφικές κατοικίες.
Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018
Το αποκορύφωμα όλων αυτών των ημερών ήταν η παρουσίαση των πορισμάτων ενώπιον του Κοινοβουλίου της Τουλούζης «Conseil départemental de la Haute-Garonne Toulouse». Εκεί, εβδομήντα έφηβοι από πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, συζήτησαν, ρώτησαν, απάντησαν… επικοινώνησαν. Στο τέλος ψήφισαν προτάσεις και μέτρα που κρίνεται απαραίτητο να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, όσον αφορά στην κινητικότητα στο μέλλον.
Αφού ολοκληρώθηκε και αυτή η διαδικασία όλες οι ομάδες επισκεφτήκαμε την εκδήλωση του ESOF (European Science Open Forum) κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ομιλίες επιστημόνων και πολιτικών και άλλες δραστηριότητες.
Το ταξίδι κάπου εδώ τελειώνει αλλά μένει χαραγμένη ανεξίτηλα η διαδρομή…